Sign up for more Information

Honley House, Horbury

Client:   Wakefield & District Housing
Project:   Residential Scheme
Location:   Horbury, West Yorkshire

This project was for 20 no. 2 and 3-bed affordable homes, including one dwelling split
into 2 no. 2-bed apartments, all with associated car parking.

Key design principles are summarised below:-

Clear Distinction Between Public and Private Spaces

  •  85% of the dwellings have their principal elevations overlooking the parking areas.
  • Rear gardens have secure boundary treatments.
  • Defensible private spaces are created which benefit from natural surveillance from each property.
  • All parking spaces are in-curtilage and well overlooked.

Simple Road Layout

  • A simple road layout has been created with a larger turning head provision for the 12m refuse lorry Wakefield currently use. The proposal removes the existing lay-bys and creates a simpler, more harmonious road layout which will aid the flow of traffic.

Architectural Character

  • The existing housing at Honley House is predominantly brick and stone walls with pitched tiled roofs. Housing along Honley Square are of a similar character.  We have therefore followed this character through the design of the housetypes with brick being the predominant material and a mixture of brick headers and reconstituted stone cill details.
  • Brick corbelling details have also been added which adds character and a sense of quality to the development.
  • A range of housetypes have been used on the site to create interesting and varied street scenes, but also to strengthen the legibility of the development. The housetypes are used in combination to create areas with a specific identity within the development.